We starten vandaag met het eerste thema “Leefbaar Vlaanderen”. Want, vrienden, ons klimaat verandert, en we moeten er iets aan doen – máár zonder in te boeten op onze welvaart. Integendeel, Vlaanderen moet deze uitdaging gebruiken als opportuniteit om die welvaart en dus ook het welzijn van de Vlaming te verhogen.
Onlosmakelijk verbonden met ons klimaat, én vandaag brandend actueel: energie. De huidige energiecrisis is historisch – komende winter zal voor veel gezinnen en ondernemingen moeilijk zijn. Plots beseffen we hoe afhankelijk Vlaanderen en Europa zijn van voornamelijk onstabiele regio’s. Niet enkel voor onze energie – maar ook voor andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld zeldzame metalen. De schaarste van gas en olie leest u bijna dagelijks in de krant, maar ook grondstoffen zoals Kobalt, Lithium, Nikkel worden schaars én dus duur. En laat nu net deze grondstoffen de grondstoffen zijn die we nodig hebben voor onze energietransitie.
Efficiënter omgaan met energie, grondstoffen, natuur wordt cruciaal. We zullen meer circulair moeten denken. Ecodesign wordt belangrijk, waarbij het eindproduct gewoon veel efficiënter is en gemaakt wordt met minder materialen en tegelijk meer duurzame materialen. Tegelijk moeten we inzetten op energie van eigen bodem, zowel hernieuwbaar maar ook nucleair. Deze week nog bevestigde Energyville, wat wij ook altijd al claimen, dat het investeren in een mix van kernenergie en offshore windenergie veruit de goedkoopste manier is om de transitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050 te maken.
Voor beide uitdagingen ligt voor ons de sleutel bij economische groei. Bij ecologische groei. Bij technologische innovatie. We willen in Vlaanderen de oplossingen creëren die ook wereldwijd helpen de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Innovatieve oplossingen moeten we exporteren naar de rest van de wereld.
Conclusie : de energie die je niet verbruikt – is de goedkoopste, de properste, de veiligste maar vooral diegene waarvan we niet afhankelijk zijn.