“Scoren bij het publiek, daar is ze sterk in. Maar de manier waarop ze communiceert is niet altijd verstandig.” Het zijn de woorden van Andries Gryffroy (N-VA), een van de parlementsleden die woensdagmiddag Melissa Depraetere (Vooruit) aan de tand voelen over de gratis renovatiebegeleiding. Mensen met bescheiden inkomens zullen daardoor niet langer afhankelijk zijn van dure aannemers en architecten, zei ze eerder.


Bij die aankondiging liepen volgens Gryffroy drie dingen fout. Eén: het was een onnodige sneer aan de bouwsector, die nu op zijn achterste poten staat. Twee: Depraetere vergat uit te leggen hoe ze die verbouwbegeleiding wil invoeren. “Er zijn tachtig begeleiders nodig, maar die gaat ze niet vinden.” Drie: het was collegialer geweest als Depraetere van meet af aan duidelijk had gemaakt dat de maatregel al werd beslist door de vorige regering.


Dat is in een notendop ook de kritiek die elders binnen cd&v en N-VA te horen valt. Melissa Depraetere is een gedreven politica met aanvallend talent, maar verliest daarbij weleens de rest van de ploeg uit het oog. Daardoor lijkt het soms alsof alleen de viceminister-president van Vooruit bekommerd is om de portemonnee van de hardwerkende Vlaming, terwijl dat een gedeelde bezorgdheid is.
 

Gratispolitiek
 

De regering was nog maar goed en wel ingezworen of de Vlaamse minister van Wonen, Klimaat en Energie kondigde aan een vermogenstoets te willen invoeren voor de toekenning van renovatiepremies. Een no pasarán voor N-VA en cd&v. “Niet goed voor het vertrouwen”, zo luidde het strenge oordeel van cd&v-kopvrouw Hilde Crevits in deze krant. “Een minister moet zich loyaal aan de afspraken houden.”
 

Vandaag houdt Vooruit nog altijd vol dat er een soort vermogenstoets, het ‘verruimd inkomensbegrip’, zal komen. Dat heeft de partij nu eenmaal binnengehaald bij de regeringsvorming, klinkt het achter de schermen, of cd&v en N-VA dat nu leuk vinden of niet. Op die manier zou het belastinggeld voor renovaties eerlijker worden gespendeerd.
 

De assertieve aanpak van Depraetere wekt hier en daar ook wel jaloezie op. In de korte tijd dat de kopvrouw van Vooruit in de regering zit, toonde ze dat ze de media en het publiek handig wist te bespelen. Door uit te pakken met ‘koelkastcheques’, een korting van 250 euro bij de aankoop van een energiezuinig huishoudtoestel, of gratis renovatiebegeleiding borduurt ze verder op de ‘gratispolitiek’ van Steve Stevaert.
 

Ook de oppositie heeft die ergernis geroken. Open Vld-voorzitter Eva De Bleeker haalde op de nieuwjaarsreceptie van haar partij maandag uit naar de “ongedekte frigocheques” en de “subsidieziekte” van de Vlaamse regering. Wetend dat ze via Vooruit ook concurrent op rechts N-VA pijn deed. “Al vergat ze te zeggen dat Open Vld de cheques mee goedkeurde in de vorige regering. En dat ze nu naar mensen gaan die het wel echt nodig hebben”, merkt Depraetere fijntjes op.
 

Demir achterna
 

Hoe dan ook legt haar werk de West-Vlaamse geen windeieren. Razendsnel klom ze op in de politieke pikorde. Eerst als jonge stagiaire op het kabinet van Johan Vande Lanotte, dan als medewerker van Kamerlid Alain Top, en als Kamerlid en fractieleider. Later als tijdelijk vervanger van partijvoorzitter en compagnon de route Conner Rousseau, die toen in opspraak kwam wegens racistische uitspraken op café. Om dan als viceminister-president in de Vlaamse regering te stappen.
 

Bij Vooruit klinkt niets dan lof voor de voormalige interim-voorzitter. “Het zou pas dom zijn om als minister níét te communiceren over je beleid”, zegt Niels Pattyn, voormalig partijwoordvoerder en momenteel directeur communicatie bij Depraetere. “Het is toch niet onlogisch dat ze duidelijk wil maken waarom Vooruit in deze Vlaamse regering gestapt is? Waarom dit beleid socialer en beter is dan dat van de vorige regering?”
 

Het voordeel van Depraetere is dat ze een duidelijk profiel heeft, klinkt het binnen de partij. Ze groeide op in een arbeidersgezin in Harelbeke. Haar moeder werkte als poetsvrouw bij het OCMW, haar vader was lasser in een fabriek. Breed hadden ze het nooit. Dus als ze zegt dat koopkracht haar grootste bekommernis is, dan komt er geen duur communicatiebureau aan te pas om dat geloofwaardig over te brengen.
 

“Tijdens de Vlaamse onderhandelingen bezorgde ze Conner een lijstje van vijf bevoegdheden waar ze zich op wilde toeleggen: Wonen, Energie, Klimaat, Toerisme en Jeugd”, zegt Pattyn. “Die keuze was geen toeval, want het zijn allemaal domeinen die raken aan onze koopkracht.” Tot haar verbazing haalde Rousseau ze allemaal binnen. In ruil moet ze als ‘superminister’ de komende jaren wel de rode stempel op het Vlaamse beleid drukken.


Of ze van plan is om haar toon te milderen? Pattyn zegt van niet. “Er is een reden waarom Conner haar kopvrouw heeft gemaakt. Om duidelijk te maken dat deze regering niet meer dezelfde is als de vorige. We hebben fel campagne gevoerd tegen die regering”, legt hij uit. Met andere woorden: klinkt het niet, dan botst het wel.
 

BRON: De Morgen - Ann De Boeck