In februari 2018 werd tussen de federale en deelstaatregeringen een samenwerkingsakkoord gesloten over de verdeling van de klimaat- en energiedoelstellingen voor ons land. De absolute hoeveelheid hernieuwbare energie die in België in 2020 moest worden opgewekt, werd op die manier verdeeld over de verschillende entiteiten. Voor Vlaanderen werd een doelstelling van 2,156 Mtoe of 25.074 GWh hernieuwbare energie in 2020 afgesproken.

Dat Vlaanderen deze doelstelling niet ging halen, bleek al uit eerdere communicatie van de Vlaams Minister Zuhal Demir. Door de coronacrisis liep het tekort daarenboven nog hoger op dan voorzien, omdat het energiegebruik in de transportsector sterk daalde, waardoor ook minder biobrandstoffen in transport verbruikt werden.

Om evenwel de gemaakte afspraken uit het akkoord na te komen, werd dus een akkoord afgesloten met Denemarken over de aankoop van hernieuwbare energiestatistieken. “Vlaanderen zal via deze overeenkomst 22,5 miljoen euro betalen aan Denemarken voor de aankoop van 1.800 giga watt uur hernieuwbare energiestatistieken. Daarnaast is er ook een optie opgenomen in de overeenkomst met Denemarken om tegen dezelfde gunstige prijs bijkomende statistieken aan te kopen,” verklaarde Zuhal Demir.

Tijdens de commissievergadering bevestigde de Minister ook haar ambitie om te blijven investeren in de verdere uitrol van hernieuwbare energie in Vlaanderen, om te zorgen dat we de komende jaren minder afhankelijk worden van de aankoop in het buitenland.

“Het is goed dat we op deze manier de aangegane engagementen kunnen nakomen, maar we moeten toch vraagtekens durven plaatsen bij doelstellingen die voor een dichtbevolkte regio als Vlaanderen onrealistisch zijn. Investeringen in hernieuwbare energie blijven belangrijk, maar opgelegde doelstellingen moeten rekening houden met de specificiteit van regio’s,” besluit Gryffroy.

Onderwerpen