“Met deze bedrijfsbezoeken willen we op de werkvloer gaan peilen met welke moeilijkheden onze Vlaamse ondernemingen en zelfstandigen kampen door de coronacrisis. Het is onze taak om met onze bevindingen aan de slag te gaan in het Vlaams Parlement," zo klinkt het bij Gryffroy en Nachtergaele.
Zes maanden geleden werd Vlaanderen bijna lamgelegd door de wereldwijde coronapandemie. De Vlaamse Regering nam snel maatregelen om de schade zoveel en vooral zo snel mogelijk te beperken. Om de gevolgen van de coronacrisis beter te kunnen inschatten zijn de Oost-Vlaamse N-VA-parlementsleden begonnen aan een ronde van bedrijfsbezoeken.
Vorige vrijdag was Brouwerij Huyghe in Melle als eerste aan de beurt. Niet toevallig, want de brouwerijsector wordt hard getroffen. Horecazaken moesten noodgedwongen sluiten, de verkoop van bier in de supermarkten kende een terugval. Door de crisis moest Brouwerij Huyghe enkele investeringen in uitbreiding en renovatie on hold zetten. Daarenboven is de brouwerijsector enorm afhankelijk van export. Door de coronacrisis is de Vlaamse buitenlandse handel echter fors afgenomen. In maart van dit jaar werd een daling van 7,5 procent vastgesteld tegenover maart 2019. De nakende Brexit zorgt ook voor de nodige kopzorgen.
“Ons bedrijf is erg gefocust op export, wat maakt dat onze grootste verliezen zich op dat niveau bevinden. De steunmaatregelen, zoals de tijdelijke tewerkstelling en de hinderpremie, van de voorbije maanden waren broodnodig. Maar het niet invoeren van een tijdelijke BTW verlaging voor alcoholische dranken naar 6% was een gemiste kans om de cafés bijkomende zuurstof te geven. Wij zijn wel blij dat politici komen luisteren naar onze verzuchtingen,” aldus Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe.
Na dit bezoek staan nog andere Oost-Vlaamse bedrijven op de agenda uit verschillende sectoren. “We vinden het belangrijk om in contact te staan met ondernemers en te luisteren naar hun ervaringen, bezorgdheden en behoeftes,” besluiten Gryffroy en Nachtergaele.