Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) stelt in het parlement al enige tijd allerlei vragen aan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) over de uitrol van de digitale meter, en dat werkt coalitiepartner N-VA op de heupen. “We zijn niet tegen zo'n digitale meter op zich, maar je moet de mensen wel de keuze laten”, vindt oppositielid Beenders. “Mensen moeten zo'n meter ook kunnen weigeren. Want uiteindelijk zal dit de consument geld kosten.”
“Klopt niet”, zegt ingenieur Gryffroy. “Uiteindelijk zal de consument zelfs minder betalen. Want nu moeten de nutsbedrijven op voorhand kunnen inschatten hoeveel je zal verbruiken, met de invoering van die digitale meter zullen ze precies weten wat hun klanten aan energie nodig hebben en kunnen ze dus ook beter inkopen, op de momenten dat de energie goedkoop is bijvoorbeeld.”
Domme meter
“De digitale meters zelf gaan ons eigenlijk niet veel kosten”, zegt Gryffroy. “Ik schat zo'n 50 euro per meter, want ze hebben een basismodel gekocht. Voor de plaatsing trekken ze 15 jaar uit. Dat betekent dat dit zo'n 60 à 70 miljoen euro per jaar zal kosten. Dit zal verrekend worden via het distributienettarief, op de factuur ga je daar nauwelijks iets van merken.”
De aangekondigde meter is ook niet slim, vandaar ook dat de kosten een stuk lager uitvallen. “Het is eigenlijk een domme meter”, zegt Gryffroy. “Dat is ook goed, want wat de meter slim maakt, zijn de bijhorende apps en die veranderen toch voortdurend. Die zal je apart kunnen kopen. Zoiets is toch voor de privémarkt. We zijn trouwens een van de weinige landen in Europa die nog geen slimme meter hebben. Alleen in Portugal en in Bulgarije hebben ze die nog niet.”
“Via de apps kan je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je vaatwasmachine aanslaat op het moment dat de stroom goedkoop is. Daarvoor moet je wel een toestel hebben met bluetooth, maar daar gaan we binnenkort toch naar toe”, zegt Gryffroy.
Batterijen
“En wat gaan die apps kosten?”, vraagt Beenders zich af. “Dat kan vandaag ook niemand inschatten. Het hele systeem wordt ook pas interessant als je al je huishoudtoestellen vervangt.”
“De echte revolutie zal ingaan op het moment dat je thuis ook batterijen hebt”, legt Gryffroy uit. “Stel dat je 100.000 batterijen bij de mensen thuis kan zetten, dat komt overeen met de kracht van honderd windmolens. Dan heb je geen pieken en dalen in je verbruik meer, want die kan je dan opvangen met de batterijen.”
Decreet
Over het decreet voor die digitale meters zal na de paasvakantie gestemd worden in het Vlaams Parlement en daar zal uiteraard nog wat gebekvecht tussen N-VA en sp.a aan voorafgaan.
Johan Danen van oppositiepartij Groen is genuanceerder. “Als je de mensen vrij laat kiezen over die slimme meter, dan ga je twee systemen hebben die naast elkaar lopen en dan wordt het misschien wel duurder”, zegt Danen. “Dat lijkt ons geen oplossing. Maar mensen moeten wel de mogelijkheid krijgen om voor een toestel met draden te kiezen als ze gevoelig zouden zijn voor straling.”
Bron : Het Belang van Limburg - 5 april 2018