Of de Vlaamse minister van Energie ook initiatief zal nemen om de deur-aan-deurverkoop van malafide energiecontracten aan banden te leggen: dat wilden Vlaams Parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA) en Valerie Taeldeman (CD&V) gisteren weten. Vorige maand kreeg een armoedevereniging uit Oostende daarover een heleboel klachten binnen. “Het kan niet door de beugel dat deur-aan-deurverkopers misbruik maken van de kwetsbaarheid van sommige mensen”, aldus Gryffroy. Tommelein is het daarmee eens en is zelf ook geen voorstander van dergelijke manieren van energiecontracten verkopen. “Daar moet krachtig tegen opgetreden worden.” Hij benadrukt wel dat dit de bevoegdheid is van minister van Consumentenzaken Peeters (CD&V).
Verbieden kan niet
Voor alle duidelijkheid: deur-aan-deurverkoop verbieden kan Peeters niet. Dat zou in strijd zijn met de Europese regels. Maar dat is ook niet wat de liberaal voorstelt. “Leveranciers kunnen zich engageren om duidelijke en eerlijke informatie te verschaffen en onmiddellijk in te grijpen als ze klachten horen over malafide verkopers”, aldus Tommelein. “Ik heb Peeters via een brief en mails veelvuldig opgeroepen om samen te werken, maar onze voorstellen vinden geen gehoor. Tommelein zal daarom ook zélf met de energieleveranciers samenzitten, om concrete afspraken te maken. Gryffroy vraagt hem bijvoorbeeld ook om ervoor te zorgen dat leveranciers de duurtijd van het lopende contract duidelijker vermelden. “Vele consumenten weten niet dat hun voordelige tarief na 12 maanden vervalt. Momenteel wordt dit weggemoffeld in de kleine lettertjes”, aldus Gryffroy.
Gedragscode
Onlangs sloot minister van Consumentenzaken Peeters wel al een nieuwe gedragscode af met de energieleveranciers, maar wat betreft deur-aan-deurverkoop gaat die volgens velen niet ver genoeg. Er zijn wel bijkomende regels: zo moet een verkoper steeds een prijssimulatie maken op basis van de werkelijke gebruikscijfers van de consument. Hij moet die simulatie ook achterlaten, zodat er altijd kan nagegaan worden wat hij de mensen heeft verteld. De gedragscode treedt in werking in de loop van 2018, maar nog niet alle leveranciers hebben die ondertekend. Naar aanleiding van de wanpraktijken in Oostende heeft Peeters contact opgenomen met de vertegenwoordigers van armoedeplatformen, met de vraag om klachten zo snel en gedetailleerd mogelijk te melden bij het meldpunt van de FOD Economie.
Campagne
In de commissie riep sp.a-parlementslid Rob Beenders Tommelein op om in tussentijd alvast een ontradingscampagne te voeren vanuit Vlaanderen: “Zeg tegen de mensen: je moet niet luisteren daar die verkopers, je moet zelfs de deur niet opendoen”, aldus Beenders. Hij riep de minister op om zijn communicatieskills te gebruiken, maar die laatste was enigszins verbaasd dat men hem vroeg om nog meer te communiceren.
Leesbare energiefactuur
Een ander pijnpunt is de vereenvoudiging van de energiefactuur. Peeters heeft daarvoor een interfederale werkgroep opgericht, met de gewesten, maar daar zit volgens Tommelein weinig schot in. “Maar die vergaderingen worden stelselmatig uitgesteld”, aldus de liberaal. Peeters erkent dat er vertraging is. “Het is geen evidentie om iedereen rond de tafel te brengen”, klinkt het op zijn kabinet. “Wel zijn er al vereenvoudigingen uitgetest, maar wegens gezondheidsproblemen bij één van de projectleiders is de evaluatie daarvan nog niet rond.”
Bron: Het Laatste Nieuws