De meest goedkope en groene kWh is deze die we niet verbruiken. Het is belangrijk dat gezinnen en ondernemingen hun steentje bijdragen, vandaar voorziet de Vlaamse overheid steunmechanismen voor rationeel energiegebruik (REG). We stellen echter vast dat de cijfers van 2016 nog steeds niet beschikbaar zijn.

Meten is weten’, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger en N-VA energiespecialist, Andries Gryffroy. ‘Het is belangrijk dat de cijfers tijdig worden bijgehouden. We moeten toch weten waar we staan? Hoe kunnen we anders beoordelen welke extra inspanningen het beleid moet voorzien, waar we willen op inzetten en of we de doelstellingen behalen?’.

Op basis van tal van schriftelijke vragen stellen we vast dat de minister nog geen gegevens kan bezorgen van de REG-premies in 2016 voor vloerisolatieprojecten, muurisolatieprojecten, dakisolatieprojecten, glasisolatieprojecten, warmtepompen, zonneboilers en warmte-krachtkoppeling (WKK). Tevens bestaat er nog geen overzicht van het geïnstalleerd vermogen van warmtepompen, zonneboilers en WKK en het aantal megawattuur (MWh) dat deze hebben geproduceerd in 2016.

Alhoewel in een antwoord op eerdere schriftelijke vragen werd aangegeven dat de gegevens van de REG-premies begin mei 2016 door de distributienetbeheerders, Eandis en Infrax, worden aangeleverd, stellen we vast dat dergelijke cijfers nog steeds niet beschikbaar zijn. Deze dienen immers door het Vlaams EnergieAgentschap (VEA) te worden gecontroleerd voor 1 oktober 2017. De gegevens over warmtepompen, zonneboilers en WKK kunnen maar in het najaar worden bekendgemaakt. Dus 10 maanden later.

Een gedegen en slagkrachtig energiebeleid start bij feiten en cijfers. Hoe kan er consequent worden ingespeeld als er geen recente cijfers beschikbaar zijn’, vraagt Andries Gryffroy zich af. Vandaar eist hij  om deze gegevens sneller te verzamelen, te controleren en beschikbaar te stellen.

Onderwerpen