De extreemlinkse PVDA doopte de energieheffing om tot de Turteltaks, naar toenmalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD), die de taks invoerde. Voor Open VLD was dat een pijnlijke affaire, want als liberale partij vereenzelvigd worden met een belasting is dodelijk. Het kostte Turtelboom haar kop.

Haar opvolger Bart Tommelein leek aanvankelijk niet te veel last te hebben van de taks. Hij had haar niet ingevoerd. Maar nu het Grondwettelijk Hof de taks neersabelt, moet hij een alternatief uitwerken. Hij waarschuwde gisteren dat met het verdwijnen van de Turteltaks de schulden uit het verleden niet verdwijnen. 'We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken. De energieomslag kost geld. Gratis bestaat niet. Ik wil daar eerlijk en open over zijn.'

Meteen leidde dat tot de interpretatie dat Tommelein een nieuwe taks wil invoeren, op sociale media smalend Tommeltaks of Tommeltol genoemd. Maar in Open VLD-kringen was gisteren te horen dat van een nieuwe energieheffing geen sprake kan zijn. 'De Turteltaks is vernietigd, we gaan toch geen nieuwe taks invoeren?', klonk het.

De Vlaamse liberalen willen het verdwijnen van de Turteltaks compenseren met nieuwe besparingen. Maar zowel bij de N-VA als bij CD&V was gisteren te horen dat dat moeilijk haalbaar is. 'Gaan we honderden miljoenen euro's uit eigen middelen halen?', vroeg Andries Gryffroy, Vlaams Parlementslid voor de N-VA. 'Dat is vooral een theoretische optie. Ik verwacht niet meteen grote steun voor besparingspistes', zei Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid voor CD&V.

CD&V kwam gisteren met een alternatief. De partij stelt voor om rond de tafel te zitten met de federale regering en een gezamenlijke energiebijdrage uit te werken. Dat zou een belasting zijn die door de federale regering wordt ingevoerd en waarvan de opbrengsten deels naar de regio's vloeien. Maar de vraag is in hoeverre de federale regering bereid is de taksen op elektriciteit te verhogen. Toen ze de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent verhoogde, kreeg ze bakken kritiek.

Bij Open VLD staan ze niet te springen voor die piste. 'Dat is een nieuwe belasting, hoe je het ook draait of keert. Dat willen we niet', klinkt het. Ook de N-VA loopt niet warm voor de plannen van CD&V. 'We hebben na de zesde staatshervorming meer bevoegdheden op vlak van energie. We gaan dat toch niet weer aan het federale niveau afstaan?', zegt Gryffroy.

Tegelijk vindt CD&V dat de energiefactuur omlaag kan. Nu de biomassacentrales in Genk en Gent er niet komen, moeten zo'n 4 miljard euro minder subsidies worden toegekend. Maar de N-VA vindt dat al te makkelijk. 'Hoe ga je de energietransitie dan betalen?', vraagt Gryffroy zich af.

Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten andere manieren worden gevonden om de groene stroom die uit debiomassacentrales moest komen te compenseren. 'Als we de klimaatdoelstellingen met een lagere factuur kunnen halen, dan zijn we daar ook voor. Maar de rekening moet kloppen', zegt de N-VA'er.

Hoe groot is de put?

Er werd 2 miljard euro kosten voor de oversubsidiëring van zonnepanelen doorgeschoven. Om alle vastgelegde steun voor groene stroom te betalen is tegen 2020 liefst 9 miljard euro nodig. Zonder de biomassacentrales BEE en Langerlo is dat nog 4,6 miljard. Dat betekent wel dat de regering in andere hernieuwbare energie moet investeren om de klimaatdoelstellingen te halen. De Turteltaks bracht per jaar bijna een half miljard euro op.

Bron: De Tijd

Onderwerpen