Woon je in Horebeke of Zwalm, dan zit het er dik in dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen. In Ronse, Oudenaarde of Zottegem is die kans een pák kleiner. "Vooral in stedelijke gebieden zijn er beduidend minder installaties", zo besluit N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy uit cijfers die hij opvroeg bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). In Horebeke wordt er per duizend inwoners een vermogen van 313 kilowatt opgewekt door kleine installaties bij gezinnen. In Ronse is dat amper 72,48 kW. Heel wat minder dus dan het Vlaamse gemiddelde van 238,17 kW. Ronse staat daarmee op plaats 296 van de 308 Vlaamse gemeenten.

Verouderd patrimonium

"Wij zitten met een verouderd patrimonium", zegt de Ronsese milieuschepen Wouter Stockman. "Veel woningen in onze stad zijn nog niet geïsoleerd zoals het moet. En als je woning niet degelijk geïsoleerd is, kan je niet rekenen op subsidies voor de installatie van zonnepanelen. We proberen de inwoners alvast te stimuleren om een duurzame woning te creëren en geven als stad het goede voorbeeld. Zo liggen op de sporthal zonnepanelen en ook op het nieuwe zwembad zijn er voorzien. Maar we moeten ook realistisch zijn: een dergelijke investering is niet voor iedereen haalbaar." Ronsenaar Pascal De Smet (44) twijfelde maar liefst tien jaar lang over het aanschaffen van zonnepanelen. "Het feit dat de energieprijzen blijven stijgen, heeft me uiteindelijk over de streep getrokken. En ik vind het ook een fijne gedachte dat ik het milieu zo een handje toesteek", vertelt Pascal. "Van de tien firma's die hier over de vloer zijn gekomen, zijn er wel maar twee die me de waarheid vertelden. Een jammere zaak."

'Zonnedelen'

Ook steden als Oudenaarde (167,57 kW) en Zottegem (194,41 kW) scoren pover. Het grootste euvel om stadsbewoners aan de zonne-energie te krijgen, is allicht dat veel van hen in een flat wonen en dus geen eigen dak hebben. Gryffroy spoort Tommelein daarom nog eens aan om 'zonnedelen' mogelijk te maken - iets wat de minister al in zijn Zonneplan heeft opgenomen. Dat moet toelaten dat leden van een sportclub, klanten van een supermarkt, inwoners van een gemeente of werknemers van bedrijven kunnen investeren in panelen op het dak van de betreffende gebouwen.

Bron: HLN - 8 juni 2017 - THOMAS VANDEWALLE

Onderwerpen