De distributiekosten die door Eandis en Infrax worden aangerekend, zijn de belangrijkste componenten van de stroomfactuur. Dat is niet alleen te wijten aan de vergoeding die de netbeheerders krijgen voor de uitbating van de kabels en de distributienetkabines. De distributienetbeheerders fungeren als doorgeefluik voor allerlei kosten: van de financiering van de openbare verlichting, het uitkeren van energiepremies en sociale tarieven tot de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen.
Door die kosten naar de Vlaamse energieheffing over te pompen, worden ze in één keer vrijgesteld van 21 procent btw. De Vlaamse energieheffing, die bekendstaat als de Turteltaks, zou daardoor nog duurder uitvallen. Dat lijkt politiek moeilijk verkoopbaar, maar het resultaat is dat de totale energiefactuur afneemt.
'Een bijkomend voordeel is de transparantie', zegt Gryffroy. 'Nu zijn heel wat kosten die de overheid oplegt verborgen.' Door alles in één heffing te steken komt er duidelijkheid en heeft de regering een grotere verantwoordelijkheid om te verzekeren dat de kosten niet de pan uit swingen. Dat de financiering van zonnepanelen een miljardenput sloeg, bleef jaren onder de radar, net omdat de kosten verborgen bleven.
Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) reageert afwachtend. Hij zegt de voorstellen te zullen onderzoeken. De oppositiepartijen sp.a en Groen reageerden in Het Laatste Nieuws afwijzend op het voorstel van Gryffroy. Groen ziet meer heil in het annuleren van de miljardensteun aan de biomassacentrale in Langerlo en vreest dat het voorstel de btw-inkomsten van de federale overheid zal uithollen.
De sp.a wil opnieuw de btw op elektriciteit verlagen naar 6 procent. 'Dat slaat een gat van 700 miljoen euro in de begroting van de federale overheid. Bij mijn voorstel zijn er slechts 100 miljoen euro minder inkomsten', repliceert Gryffroy. Hij wijst er ook op dat Wallonië een gelijkaardige ingreep doorvoerde om aan de btw te ontsnappen.
De N-VA'er pleit daarnaast opnieuw voor het samenvoegen van de werkmaatschappijen Eandis en Infrax om schaalvoordelen te kunnen realiseren. Dat zou tot 65 euro besparing opleveren op de energiefactuur van een gemiddeld gezin, zegt Gryffroy. Hij geeft toe dat in het regeerakkoord staat dat beide bedrijven apart moeten blijven bestaan. 'Maar nu gaan de geesten in de andere richting. Er is sprake van voortschrijdend inzicht', zegt het Vlaams Parlementslid.
'Vroeger was een bezwaar tegen een fusie dat de energiewaakhond Vreg de twee bedrijven dan niet meer zou kunnen vergelijken. Maar het is perfect mogelijk om een eengemaakt Vlaams bedrijf met andere Europese bedrijven te vergelijken', zegt Gryffroy.
Bron: De Tijd - 2 maart 2017