Kwetsbare doelgroepen maken te weinig gebruik van de energiepremies
We stellen vast dat vooral de hogere inkomens gebruik maken van de energiepremies. Uit de cijfers van de distributienetbeheerders (DNB) blijkt dat slechts 2,6% van de energiepremies worden aangevraagd door de doelgroep van de beschermde afnemers. Dat is goed voor 3,6% van alle uitbetaalde premies. Het Steunpunt Wonen geeft aan dat deze specifieke doelgroep moeilijk bereikbaar is, dat de voorfinanciering en investeringskosten te hoog zijn en dat het pakket aan steunmaatregelen onvoldoende gekend zijn. Men vindt zo door het bos de bomen niet meer.
Kwetsbare doelgroep mogen niet in de kou blijven staan
Voor de kwetsbare doelgroep, beschermde afnemers die recht hebben op sociaal tarief, bestaan tal van maatregelen die de laatste 12 maanden verder vorm kregen: het bedrag van de energiepremies werd met 50% verhoogd, met de renteloze energieleningen kunnen energie-investeringen worden uitgevoerd, de energiesnoeiers geven toelichting over energiebesparing en voeren concrete acties uit.
Tot slot zijn er specifieke acties exclusief oor de doelgroep. Vorig jaar werden 3.000 kortingsbonnen voor energiezuinige toestellen uitgereitk, en 18.000 gratis energiescans uitgevoerd, inclusief de uitvoering van tal van energiebesparende maatregelen : 74.000 lampen, 7.000 douchekoppen, 700 timers voor elektrische boilers, 3.500 m² radiatorfolie,…
En daarom stelde ik aan Minister Tommelein, nog drie specifieke maatregelen voor :
1. Energiehuizen : een uniek energieloket
Er zijn tal van aangepaste maatregelen, maar we stellen vast dat de kwetsbare doelgroepen onvoldoende op de hoogte zijn en moeilijk bereikbaar zijn. Vandaar stelde ik voor om de lokale energiehuizen om te vormen tot een uniek en laagdrempelig energieloket. Betrek daarbij alle betrokken actoren zoals OCMW’s, lokale besturen, Samenlevingsopbouw, verenigingen die werken rond armoede en de energiesnoeiers om de toeleiding efficiënter te maken.
2. Meer inzetten op communicatie
De kwetsbare doelgroepen zijn vaak huurders. We stellen vast dat energie-investeringen niet evident zijn in huurwoningen. Wie echter verhuurt aan de specifieke doelgroep kan als eigenaar genieten van een verhoogde ondersteuning voor deze specifieke huurwoning of de plaatsing van een condensatieketel. Maar, deze gunstmaatregel is onvoldoende gekend. Het wordt zelfs niet vermeld op de website van de distributienetbeheerders.
3. Bundeling van investeringen voor renteloze energielening
Energie-efficiëntie is de inzet. Op die manier maken we werk van een structurele verlaging van de energiefactuur. Kleine ingrepen in de woning kunnen het verschil maken en hebben een grote impact op de energiekost. Vandaar stel ik voor om de renteloze energielening ook mogelijk te maken voor een bundeling van kleinschalige werken. Daarbij is het belangrijk dat de investeringskost gelijkt loopt met de besparing.