Bart Tommelein huldigt donderdag in Aalst het eerste project in waarbij een bedrijf zijn dak ter beschikking stelt van een burgercoöperatieve om er zonnepanelen op te plaatsen. De groene stroom van de zonnepanelen wordt volledig lokaal gebruikt door voornamelijk burgers die zelf geen geschikt dak hebben om zonnepanelen te plaatsen.

De N-VA pleit er al langer voor om dat systeem uit te breiden, waardoor ook particulieren of grotere spelers zonnepanelen op elkaars dak kunnen plaatsen.

'Vandaag kopen burgers aandelen van zo'n project waardoor ze financieel eigenaar worden van de installatie en een jaarlijks dividend krijgen', zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). 'Er is minder betrokkenheid omdat de investering vooral als een financiële belegging wordt gezien. We willen het mogelijk maken om de geproduceerde elektriciteit meteen te kunnen aftrekken van de eigen energiefactuur. Niet alleen zou dat meer mensen aanzetten om te investeren in zonnepanelen op andermans dak, maar het zou het ook mogelijk maken voor bijvoorbeeld meergezinswoningen.'

Ondernemers

Een recente enquête van Unizo leert dat daar bij ondernemers interesse voor is. Veertig procent van de bedrijfsleiders wil volgens de zelfstandigenorganisatie graag investeren in zonnepanelen, zelfs als dat niet mogelijk blijkt op de eigen sites. 

Om rechtstreeks te investeren in de zonnepanelen van een ander is wel nog een wetswijziging nodig. Tommelein gaf bij de voorstelling van zijn Zonneplan in juni vorig jaar al te kennen dat hij de mogelijkheid van die piste onderzoekt, maar een concreet voorstel is er nog niet.

Zijn coalitiepartner wordt stilaan ongeduldig en roept de minister op er dringend werk van te maken. 'De markt kan daarna de praktische zaken oplossen. Daar heeft de overheid geen taak in', vindt Gryffroy. Als Tommelein niet in actie schiet, overweegt de N-VA zelf een decreet in te dienen.

Bron: De Tijd - 5 januari 2017

Onderwerpen