Vandaar stelt Vlaams volksvertegenwoordiger en N-VA energiespecialist, Andries Gryffroy, een kader voor om beide partijen samen te brengen. Hij schreef daarover een conceptnota die hij in het najaar 2016 in de commissie energie voorstelde. Ondertussen werd het mee opgepikt in het Zonneplan van minister Tommelein en tonen ondernemers hun interesse. Hoog tijd dus om een versnelling hoger te schakelen en het idee te concretiseren.
Daken delen voor zonnepanelen
Daken van bedrijven, sporthallen, overheidsgebouwen, monumenten en kerken zijn geschikt voor zonnepanelen. In plaats van open ruimte aan te snijden, kunnen we dat potentieel veel beter benutten in Vlaanderen. Vandaar werkte Andries Gryffroy een kader uit om daken te delen voor zonnepanelen. Zo moet het gemakkelijker worden voor burgers, ondernemingen en overheden om via participatie of zonnedelen te investeren in duurzame energie.
Wie investeert, wordt voor de productie vergoed. Dat kan onder meer door het ‘salderen op afstand’. Daarbij wordt de groene stroom die men op andermans dak produceert, verrekend op de eigen elektriciteitsfactuur. Op die manier krijgen ook eigenaars van een ongeschikt dak de kans om de energiefactuur te verlagen en over te schakelen op hernieuwbare energie.
Er zijn tal van concrete mogelijkheden. Leden van een sportclub, klanten van een supermarkt, inwoners van een gemeente of bedrijven kunnen zo investeren in zonnepanelen op het dak van de sporthal, supermarkt, gemeentelijke openbare gebouwen of bedrijventerrein.
Andries Gryffroy spoort de overheid aan om het goede voorbeeld te geven en een platform op te zetten dat de studie, financiering, installatie en het onderhoud van dergelijke installaties ondersteunt op het eigen patrimonium. Burgers en bedrijven kunnen participeren en investeren in dat platform.
Deze goede praktijken moeten een boost geven om te investeren in hernieuwbare energie. Dit investeringskader is trouwens ook toepasbaar voor andere vormen van hernieuwbare energie, zoals windmolens.
Een stroomversnelling voor het zonnedelen
Deze Vlaamse regering kiest resoluut voor de energietransitie en zet prioritair in op zon, wind en warmte. Dit is belangrijk om de klimaatdoelstellingen te behalen en te evolueren naar een energie neutrale overheid. De Vlaamse minister van Energie heeft het concept van het zonnedelen en ‘salderen op afstand’ mee opgenomen in het Zonneplan (juni 2016). Dat plan wil het potentieel van de zon ten volle benutten en werkt de drempels daarvoor weg.
Ondertussen groeit het draagvlak. Uit een enquête van Unizo blijkt dat 40% van de bevraagde ondernemers wil investeren in zonnepanelen, zelfs als dat niet kan op de eigen site. Een onderneming kan zo mee investeren in hernieuwbare energie op andere bedrijven of openbare gebouwen. Nu het draagvlak groeit, spoorde ik de minister aan om snel werk te maken van een kader voor zonnedelen en salderen op afstand.