Andries Gryffroy reageert tevreden. ‘Vlaanderen moet initiatief nemen als de federale minister treuzelt”, zegt hij. “Wallonië en Brussel hebben het bedrag reeds teruggestort. Waarom kan Vlaanderen dat dan niet?”

De federale energieheffing voor aardgas en elektriciteit werd door enerzijds hoogspanningsbeheerder Elia en anderzijds de Vlaamse distributienetbeheerders op een verschillende wijze berekend.  Daardoor hebben de Vlaamse elektriciteitsgebruikers vandaag in totaal al 75 miljoen euro te veel federale energiebijdrage betaald. In Wallonië en Brussel is dit verschil reeds teruggestort aan de klanten. In Vlaanderen is dat nog niet gebeurd. In totaal gaat het over een bedrag van €75 miljoen dat momenteel geparkeerd is bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax.

De federale energiebijdrage is een onderdeel van de totale energiefactuur voor aardgas en elektriciteit. Deze heffing wordt gebruikt om de maatregelen van de federale overheid te financieren, zoals de federale energieregulator (CREG) en de kosten voor de afbraak van nucleaire onderzoeksinstallaties van het SCK (Mol).

Onderwerpen