Maar na negen maanden heeft het plan al achterstand opgelopen, waarschuwt N-VA-parlementslid Andries Gryffroy. Uit cijfers van de administratie leidt hij af dat er tot eind september slechts 21 turbines zijn bijgekomen. De windmolens waren wel iets krachtiger, met een vermogen van gemiddeld 2,7 megawatt. 'We zullen niet moeten versnellen, we moeten nu versnellen in het kwadraat', waarschuwt Gryffroy. Anders loopt de achterstand op en wordt het steeds moeilijker om de Europese limiet van 10,34 procent hernieuwbare energie te halen.
Geduld
Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) vroeg gisteren om geduld. 'Het windplan is nog geen jaar oud. We hebben iets meer dan een halfjaar de tijd gehad om stappen te zetten', zei hij in de commissie-Energie. 'Rome is ook niet in één dag gebouwd.'Tommelein werkt nog aan bijkomende maatregelen. Zo kan er volgend jaar 4,2 miljoen euro worden uitgegeven aan investeringssteun voor kmo's of landbouwers die kleine windmolens willen zetten. Gryffroy heeft berekend dat er op die manier 100 megawatt aan vermogen geïnstalleerd kan worden op de daken van de appartementsblokken aan de kust.
Tommelein rekent ook op de vooruitgang die windmolens intussen boeken. 'Het is een beetje jammer dat het zeven tot acht jaar duurt vooraleer bepaalde vergunningen worden gegeven, want dan staat er soms al achterhaalde capaciteit op plaatsen die we benutten', zegt hij. 'Ik plaats liever windmolens van meer dan 5 megawatt dan windmolens van 2,5 tot 3 megawatt, die we vandaag nog altijd inhuldigen.' Binnenkort zullen Tommelein en zijn Waalse collega Jean-Luc Crucke ook onderhandelen met federaal minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) over een versoepeling van de eisen die Defensie oplegt aan windmolens ( DS, 14 november).
Intussen is het aantal aangemelde zonnepanelen dit jaar al verdubbeld tegenover 2016. Maar dat heeft ook te maken met een campagne om clandestiene installaties aan te melden. Het absolute niveau van bijkomend vermogen aan zonnepanelen blijft laag.
Bron: De Standaard