Gefaseerde uitrol
De Vlaamse regering heeft begin februari 2017 met een conceptnota beslist over een gefaseerde omschakeling naar de digitale – slimme meter vanaf 1 januari 2019. Er werden knopen doorgehakt over de modaliteiten en het plan van aanpak om te starten met de nieuwbouw, energetisch gerenoveerde woningen, woningen met een budgetmeter en eigenaars van zonnepanelen. Op die manier werd een belangrijke stap gezet over de uitrol van de digitale – slimme meter in Vlaanderen.
Ten slotte voorziet de Vlaamse regering de mogelijkheid dat wie voor 2020 zonnepanelen plaatst, gedurende 15 jaar geniet van de voordelen van een terugdraaiende teller. Nieuwe installaties vanaf 2021 genieten van een compensatie. Deze ingreep moet zonnepanelen blijvend financieel aantrekkelijk maken.
Eerlijke discussie over de kostprijs
De oppositie verwees echter naar een totaal achterhaalde studie om aan te geven dat de slimme meter € 2 miljard zal kosten. Deze informatie is totaal onjuist en uit de lucht gegrepen. In de conceptnota staat voldoende informatie over de kostprijs van de digitale – slimme meter. Nu de knopen zijn doorgehakt, kan de impact berekend worden. Laat ons daarom met de commissie energie hoorzittingen organiseren om dit verder uit te klaren.
Focus op de mogelijkheden
Om de kosten te drukken, werd in de conceptnota van de minister van energie geopteerd voor een basismodel. Eigenaars kunnen dit uitbreiden met ‘slimme’ toepassingen om volledig in te spelen op de mogelijkheden van een slim netwerk, Internet of Things en de nieuwe technologische innovaties zoals de thuisbatterijen. Laat daar vooral de markt werken. Het is aan de leveranciers om aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke applicaties aan te bieden aan de klanten.
We zetten in op rationeel energiegebruik en energiebesparing. Dankzij de digitale – slimme meter is de impact van concrete energiemaatregelen direct zichtbaar op het persoonlijk verbruik. Dit moet een stimulans zijn voor kostenbesparende maatregelen.
Noodzakelijk voor energietransitie
De uitrol van de digitale – slimme meter is een noodzakelijke voorwaarde om de energietransitie te realiseren. Een slim netwerk en batterijtechnologie kan maar worden uitgebouwd met de digitale – slimme meter. Bovendien is deze omschakeling onoverkomelijk, omdat de oude analoge elektriciteitsmeters, de zogenaamde Ferrarismeters, niet langer worden geproduceerd.
De digitale – slimme meters hebben tevens een belangrijke impact op de organisatie van het energielandschap zoals we het vandaag kennen. Huisbezoeken om de meterstanden op te nemen zijn niet langer noodzakelijk, energie- of domiciliefraude zal sneller worden aangepakt en budgetmeters zullen op termijn verdwijnen.