Voor de N-VA volgen Andries Gryffroy en Wilfried Vandaele het klimaatdossier op. Ze zijn allebei lid van het Vlaams parlement en van de senaat. In de bijzondere klimaatcommissie van het Vlaams parlement was Vandaele verslaggever, in de senaatscommissie Gryffroy.

De N-VA keurde de aanbevelingen van de senaat uiteindelijk mee goed  omdat er niets in staat dat de positie van de deelstaten ondergraaft, wel integendeel. N-VA, CD&V, O-VLD en MR stemde voor.

Zo stelde de N-VA voor dat de opbrengsten van de uitstootrechten onder de entiteiten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Federaal) verdeeld zouden worden a rato van de absolute reducties die de entiteiten realiseren. Dat werd uiteindelijk aanvaard in de eindtekst. Dat betekent dat wie de meeste inspanningen doet, daar ook voor beloond wordt.

Er werd door verschillende partijen gepleit voor het instellen van een klimaatkenniscentrum of “centre d’ excellence climat”. Dit centrum wordt echter geen nieuw, afzonderlijk instituut, maar wordt ingebed in de bestaande Nationale Klimaatcommissie.

Ten slotte werd aanvankelijk ook voorgesteld dat er een permanente overlegstructuur zou worden opgericht tussen de gewesten en de federale overheid in de schoot van de senaat. Dat laatste werd geschrapt. Meer zelfs: Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans stelde twee weken geleden, toen hij samenzat met zijn collega’s van de andere gewesten in Namen, voor om zelf een overlegcommissie in te stellen. Alle partners gingen akkoord en het Vlaams Parlement zoekt intussen een datum voor een eerste bijeenkomst. Het zijn in de praktijk dus de deelstaten en niet de senaat die het overleg organiseren.

Nog een leuke anekdote: op een bepaald ogenblik stelde O-VLD-senator Lode Vereeck voor om de klimaatbevoegdheid te herfederaliseren. Er werd in de commissie gestemd over het voorstel, en er was één stem voor: die van Vereeck zelf. Niemand anders, van geen enkele Vlaamse of Waalse partij dus, zag die herfederalisering zitten.

Onderwerpen