Tegen 2030 wil Nederland de export van laagcalorisch gas (L-gas) stopzetten. Tegen dan moeten zo’n anderhalf miljoen gezinnen en bedrijven in ons land (vooral in Vlaanderen) omgeschakeld zijn naar hoogcalorisch gas (H- gas). Maar er wordt gevreesd dat Nederland de export vroeger zal stilleggen. Onlangs werd de streek rond Groningen - waar de gasontginning gebeurt - nog getroffen door een aardbeving. Vlaams Energieminister Tommelein blijft evenwel uitgaan van 2030. “Volgens de huidige timing is de afbouw van de import van aardgas uit Nederland voorzien tegen 2030. Tot nu toe is er geen melding van gemaakt dat Nederland de contracten niet zal nakomen.” De bevoegde Nederlandse minister Wiebis stelde onlangs nog wel dat het productieniveau van de gaswinning in Groningen omlaag moet, zelfs moet worden gehalveerd. Tommelein: “Aangezien nog niet duidelijk is hoe groot de aangekondigde volumebeperking zal zijn en welke maatregelen minister Wiebes ten gevolge van de recente gebeurtenissen zal treffen, is de impact moeilijk in te schatten.” Een piste die op tafel ligt, is het versneld omschakelen van grootverbruikers in ons land.

Ook de kostprijs van de omschakeling kwam ter sprake. De totale financieringskost wordt op 500 miljoen euro geschat. Om dit te bekostigen, werd er op federaal regeringsniveau afgesproken om een nationaal fonds op te richten. Dat is er nog altijd niet. Tommelein blijft er evenwel rustig bij: “In dit verband hebben de medewerkers van de vier ministers van Energie op 17 oktober 2018 overleg gepleegd. In navolging van deze vergadering zullen de ministers, op uitnodiging van minister Marghem, opnieuw samenkomen.”

Groen parlementslid Johan Danen drong er op aan om deze opportuniteit te benutten om niet-fossiele alternatieven voor L-gas te promoten.

Bron : energiejournaal.be

Onderwerpen