In verstedelijkte gebieden, zoals Vlaams-Brabant of de rand rond Antwerpen, wordt minder zonne- en windenergie geproduceerd dan in de rest van Vlaanderen. Dat bleek vorige week nog uit de Stroomvoorspeller, een website die per gemeente toont hoeveel hernieuwbare energie er geproduceerd wordt.
Dat komt niet alleen door het verschil in open ruimte, waardoor er bijvoorbeeld minder windturbines staan. In verstedelijkt gebied staan ook meer appartementsgebouwen en voor de inwoners daarvan is het minder evident zonnepanelen te plaatsen. Zo is het niet mogelijk om de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw.
Wie zonnepanelen plaatst, doet dat dus alleen voor zijn eigen verbruik. Dat maakt het voor inwoners van een appartement minder interessant om te investeren in zonne-energie. Als slechts een partij kan profiteren, zullen anderen weinig geneigd zijn mee te investeren.
De N-VA heeft een voorstel om die drempels weg te werken. 'We stellen voor de regelgeving aan te passen', zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). 'Zo wordt het juridisch mogelijk en motiveren we Vlamingen meer om energie te delen in een zogenaamde gebouweenheid. Dat maakt de investering in zonne-energie aantrekkelijker, zeker in verstedelijkte gebieden.'
Het voorstel van de N-VA sluit aan bij een andere maatregel die de Vlaamse regering al nam. Wie geen eigen dak heeft, maar wel in zonne-energie wil investeren, kan dat vandaag via het systeem van zonnedelen. Particulieren kunnen zo investeren in grote installaties van bedrijven of gemeenten waarbij het eigen aandeel in de stroomfactuur wordt verrekend. Terwijl inwoners van een flatgebouw vandaag dus al in een zonnepaneel op andermans dak kunnen investeren, zullen ze dat in de toekomst misschien ook kunnen doen op hun eigen dak.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zegt dat hij werkt aan een aanpassing van de regelgeving. 'Maar dat is heel technische materie en dat lukt niet van vandaag op morgen. We trekken ook aan de kar in Europa om het delen van hernieuwbare energie in appartementen makkelijker te maken.'
Er is wel wat onduidelijkheid ontstaan voor eigenaars van zonnepanelen over de gevolgen van de slimme meter, die medio 2019 wordt ingevoerd. Vandaag draait de teller voor eigenaars van zonnepanelen terug als ze stroom aan het net leveren. Zo betalen ze weinig voor hun verbruik en de bijbehorende nettarieven en verdienen ze hun investering terug. Het staat niet vast dat de nieuwe technologie hen hetzelfde voordeel kan geven.
Tommelein heeft beloofd de eigenaars van zonnepanelen op een andere manier te compenseren, maar dat is gedeeltelijk
de bevoegdheid van de onafhankelijke energieregulator VREG. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement zoeken achter de schermen naar een oplossing voor het probleem.
Bron: De Tijd - 6 december 2018