Het steunmechanisme voor gascentrales is uitgedacht toen N-VA nog in de regering zat. Dat mechanisme moet er voor zorgen dat nieuwe gascentrales worden gebouwd en dat de kerncentrales ook echt kunnen sluiten. Die gascentrales kunnen in tegenstelling tot kerncentrales snel aan en uitgezet worden en zo de tekorten opvangen om momenten dat er geen wind of zon is en dus ook minder hernieuwbare energie. Maar nu N-VA naar de oppositie is verhuisd, heeft ze toch vragen over dit systeem.

“Kaderwet zonder kostprijs”

“Het probleem is dat Marghem een kaderwet voorziet, zonder de kostprijs”, zegt Kamerlid Bert Wollants (N-VA). “Die prijs wil ze dan later via een Koninklijk Besluit regelen, maar dat zal dan volgens ons pas voor de volgende regering zijn. Dat neigt naar een Turteltaks. Wij willen op voorhand weten wat het zal kosten.”

Volgens Marghem blijft de kostprijs voor dat steunmechanisme beperkt tot 15 euro per gezin. Een bedrag dat ze vorig jaar ook al noemde. “Die schatting komt uit de studie van het Planbureau en van professor Johan Albrecht”, zegt Marghem. Uit een andere studie van PWC bleek dat dit mechanisme 350 miljoen euro per jaar zou kosten. In de 15 jaar dat die steun nodig is, kom je uit op 5,2 miljard.

Maar volgens N-VA gaat het om 9 miljard euro, een bedrag dat De Wever ook al eerder in de mond nam. “We weten van klimaatexperten dat het voorziene bedrag niet genoeg is. Ook energieregulator Creg schat dat er meer geld nodig is”, zegt Wollants.

“We weten ook niet wie precies wat betaalt”, zeggen Wollants en Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). “Hoe zit het met bedrijven? Ze zei dat ook de overheid een deel zou betalen, maar hoeveel?”

Onmogelijk

De kostprijs bekendmaken is volgens minister Marghem onmogelijk. “Omdat er nog geen aanbesteding is, zijn er ook nog geen aanbiedingen van de operatoren”, zegt Marghem in een reactie op de kritiek van N-VA. “Het is van het grootste belang om zo snel mogelijk de kaderwet te stemmen, om ten laatste in 2021 te kunnen beginnen met de aanbestedingen van de gascentrales. Op die manier kunnen we de kalender voor de kernuitstap respecteren, maar dat is gewoon niet wat de N-VA wil.”

“Voor ons mogen de twee jongste kerncentrales langer openblijven, maar we zeggen niet dat we helemaal geen gascentrales willen”, verduidelijkt Gryffroy. “We zullen er een paar nodig hebben, maar geen negen.”

Meerderheid zoeken

Marghem zal in elk geval op zoek moeten naar een meerderheid. Van CD&V krijgt ze wel steun. “We kunnen het steunmechanisme voor de gascentrales ook met andere partijen goedkeuren”, zegt Leen Dierick, energiespecialist van CD&V. “Iedereen wil een kernuitstap in 2025.”

Bron: Het Laatste Nieuws - 9 februari 2019

Onderwerpen