De 'vader' van het ecorealisme, de stroming die behalve voor hernieuwbare energie ook een plaats ziet voor kernenergie in de strijd tegen de klimaatopwarming, is de Amerikaanse auteur en voormalige milieuactivist ­Michael Shellenberger. Hij is eind februari keynote speaker op de tweede V-dag van de N-VA, waarop telkens een 'prangend thema' onder de loep wordt genomen met een gerenommeerde expert.

Het ecorealisme werd het eerst opgepikt door Jong N-VA. 'Natuur en milieu worden al jaren misbruikt om een verkeerde agenda te dienen', aldus de jonge Vlaams-nationalisten in 2016.

Watermeloenbeleid

'In 2019 zullen de bevoegdheden klimaat, milieu en natuur exact 30 jaar in handen zijn van partijen die ofwel de agenda van specifieke belanghebben ofwel een linkse agenda nastreven, en dus een watermeloenbeleid voeren: groen vanbuiten en rood vanbinnen. Een verstandig groen beleid is alleen mogelijk zonder ideologische dogma's, daarom zouden de bevoegdheden het best bij een N-VA'er terechtkomen.'

Anno 2019 zit ook de moederpartij helemaal op de lijn van de zogeheten nucleaire renaissance. Toen Jan Jambon begin deze maand op radio Joe moest kiezen tussen een windmolenpark op zee of een nieuwe kerncentrale in Brasschaat, koos hij zonder twijfelen voor dat laatste.

Is daarmee een bocht ingezet die Bart De Wever een jaar geleden voorbereidde door het Energiepact in twijfel te trekken? Tot voor kort schaarde de N-VA zich bij monde van Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy immers helemaal achter de kernuitstap van de huidige generatie en noemde ze hernieuwbare energie de toekomst. De discussie met andere partijen ging veeleer over timing en modaliteiten.

'Wat de huidige kerncentrales betreft, is een uitstap wenselijk. Maar nadien zou de bouw van nieuwe centrales geen taboe meer mogen zijn. Alleen: voor de groene lobby is dat onbespreekbaar. Ze verheerlijkt hernieuwbare energie als een religie en verkettert alles wat nucleair is', zegt Gryffroy. 'Het gaat over meer dan over nucleaire energie alleen, ecorealisme gaat over het centraal stellen van kennis, technologie en innovatie.'

Maar, zo besluit hij, economische rendabiliteit speelt natuurlijk ook een rol. 'Dus als nieuwe kerncentrales economisch rendabel zijn, is er voor ons geen taboe.' Eind vorige week werden in Groot-Brittannië wel verregaande plannen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen definitief afgevoerd wegens de oplopende miljardenfactuur.

Bron: De Standaard - 24 januari 2019

Onderwerpen