'Een analyse gebaseerd op de aanname van goedkoop gas, doet de prijs van 0 gigawatt nucleaire capaciteit dalen van 900 miljoen euro tot “maar” 15 miljoen euro in 2030.' Zo staat het in de langverwachte studie die de Gentse milieu-econoom Johan Albrecht uitvoerde in opdracht van de federale regering en afgelopen week bekendraakte ( DS 23 februari). Dat laatste bedrag, dat uitgaat van een volledige kernuitstap en drie keer in de studie voorkomt, klopt niet.
Het cijfer van 15 miljoen is een foute lezing van de data die de studie zelf bevat. In een scenario van lage gasprijzen in 2030 kost een volledige uitstap 2,16 miljard euro, terwijl de kostprijs van het openhouden van twee van de zeven Belgische kernreactoren, volgens de studie, in dat geval neerkomt op 2,01 miljard euro. Dat is een verschil van 150 miljoen euro, en geen 15 miljoen. Voor wat de aanname betreft dat de prijs van gas verder stijgt, blijft het eerstgenoemde bedrag van 900 miljoen euro overeind.
De fout is opvallend, omdat de studie net de heikele kwestie over de kosten van de sluiting van alle Belgische kerncentrales moest onderzoeken, voor de onderhandelingen over een Energiepact. Diverse politici, onder wie Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), toonden zich donderdag tevreden over wat ze interpreteerden als een beperkte kostprijs. De N-VA, voorstander van het openhouden van twee kerncentrales als de kosten van een uitstap te hoog liggen, benadrukte de maximale kostprijs van iets minder dan een miljard euro.
'Ook hoogleraren maken fouten'
De vraag is of de bijsturing iets verandert aan het debat. 'De fout is heel jammer, maar verandert voor ons niets', zegt Margot Neyskens, woordvoerder van Tommelein. 'Ook 150 miljoen euro is niet onoverkomelijk. Bovendien blijven het prognoses op basis van cijfers die moeilijk te voorspellen zijn.' Ook federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) betreurt de fout, maar tilt er niet zwaar aan. 'Het is jammer dat er onduidelijkheid is ontstaan', zegt haar woordvoerder. 'Missen is menselijk. Dat geldt ook voor hoogleraren. De politieke discussie zal nu voortgaan, op basis van de juiste cijfers.'
De N-VA ziet wel een probleem. 'Honderdvijftig miljoen euro per jaar is een aanzienlijk bedrag', zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy. 'En dat is nog altijd een onderschatting, want het is gebaseerd op CO 2- en gasprijzen die totaal onrealistisch zijn.' Prof. Albrecht was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.