Om dit te vermijden, stelde ik destijds voor om het EPC uit te breiden en meer wervend te maken. Dat kan door een meer gerichte energetische analyse te maken en een indicatie en (gemiddelde marktconforme) kostprijs te geven van mogelijke renovatiewerken om de woning energiezuiniger te maken. Dit stelt de kandidaat-koper in staat om geen kat in een zak te kopen en weldoordacht en voldoende geïnformeerd een beslissing te nemen.

De aankoop van een woning is voor veel gezinnen een belangrijke investering. Vaak staat men voor verrassingen als blijkt dat men bepaalde gebreken niet heeft gezien. Er moet immers met zoveel factoren rekening worden gehouden en de kandidaat-koper of huurder beschikt soms over te weinig informatie om alles correct in te schatten.

Het energieprestatiecertificaat of EPC wordt dan ook vanaf 1 januari 2019 hervormd tot het EPC+. Daarmee wordt het uitgebreider, gebruiksvriendelijker en veel duidelijker. Het EPC+ geeft een betere analyse en situeert de energieprestatie van het gebouw ten aanzien van de doelstellingen. Bovendien bevat het EPC+ concrete aanbevelingen en een gemiddelde investeringskost om het pand energievriendelijk te maken. Daarmee wordt mijn voorstel werkelijkheid.

Het EPC+ moet de potentiële kopers beter informeren en sensibiliseren om de energiebesparende ingrepen niet op de lange baan te schuiven. Het geeft een aantal suggesties met raming van investeringskosten weer. Men heeft uiteraard de vrijheid om zelf te beslissen hoe de renovatiewerken concreet worden aangepakt. Idealiter wordt daarbij aandacht besteed aan eventuele terugverdieneffecten en de ondersteuningsmechanismen vanuit overheid. Een “betere” en meer “nuttig” EPC, daarvoor was ik al veel langer vragende partij. Deze EPC+ zal hierop een antwoord kunnen geven.

Onderwerpen