Volgens Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy vergeet Groen blijkbaar dat de Vlaamse Regering al heel wat inspanningen doet om de ambitie omtrent zonne-energie te verhogen.
Puur cijfermatig klopt de redenering van Groen niet. Indien 100% van de capaciteit zou benut worden, dan kan het distributienet dit niet aan. Bovendien is het vooropgestelde vermogen van 57 GW, 4 keer het huidig maximaal vermogen dat men in België nodig heeft. De overproductie van zonne-energie wordt in een laagspanningsnet geïnjecteerd. De meeste industriële sites hebben een aansluiting op midden- of hoogspanning.
Bovendien wekt Groen de indruk dat een oplossing kan zijn om te werken met het concept zonnedelen of energiedelen. Dat is echter al in werking. Alle benodigde decreten, ministeriële besluiten zijn genomen en in werking sinds 1 januari 2022. Recent werden nog demonstratieprojecten toegekend. Hier is het vooral wachten op de nodige marktwerking.
Qua prefinanciering is ondertussen ook al heel wat beslist : renteloos renovatiekrediet, de energielening+, noodkoopfonds, de MijnVerbouwLening vanaf 1 juli 2022 voor de gezinnen met een lager inkomen of gemiddeld, … En bovendien zijn er tal van ontzorgingstrajecten opgestart. Daarnaast zijn er bedrijven die bij de gezinnen gratis PV-panelen komen leggen, en de zelf verbruikte zonne-energie verkoopt aan een goedkopere prijs dan de huidige marktprijs.
De ondersteuning dit jaar voor PV-installaties is identiek als 2021, ook voor batterijen is er nog altijd een investeringsondersteuning.
Vlaanderen is al een zonne-regio. Vlaanderen behoort tot de top 5 van de regio’s binnen Europa, als het gaat over geïnstalleerd vermogen per km². En toch heeft de Vlaamse Regering de doelstellingen nog eens verhoogd, en komen er zeker - nog bijkomende initiatieven.
Doen alsof er nog niets is gebeurd, getuigt van een misplaatst pessimisme. In plaats daarvan zou Groen beter alle verschillende maatregelen vanuit de Vlaamse Regering mee ondersteunen.