De voordelige Vlaamse energielening voor energiebesparende werken werd in het voorjaar van 2017 hervormd. Vanaf 1 januari 2019 zullen enkel de kwetsbare doelgroepen een renteloze lening kunnen bekomen. De niet-commerciële instellingen en coöperatieve vennootschappen kunnen nog tot eind 2019 een energielening afsluiten aan 1%. De Energiehuizen zijn verantwoordelijk voor het toekennen en het afhandelen van de energiehuizen. Omdat hun opdracht afneemt, is er de opportuniteit voor een heroriëntering van hun takenpakket.
De Vlaamse Regering keurde vandaag de hervorming goed. De Energiehuizen zullen voortaan enkel nog leningen toekennen aan de kwetsbare doelgroepen en niet-commerciële instellingen en coöperatieve vennootschappen. Daarnaast zullen ze de burgers beter wegwijs maken in het Vlaamse energiebeleid. Zo worden de Energiehuizen een uniek en laagdrempelig energieloket en een centraal aanspreekpunt voor informatie, advies, ondersteuning, begeleiding en sensibilisering. De Energiehuizen zullen vanaf 1 januari 2019 deze nieuwe basistaken uitvoeren.
Andries Gryffroy reageert tevreden: ‘We zijn al langer vragende partij voor deze hervorming. We stellen vast dat ondanks alle voordelen en baten de Vlamingen niet overgaan tot energiebesparende of duurzame investeringen. Vaak is men onvoldoende geïnformeerd, weet men niet waar te beginnen of ziet men door het bos de bomen niet. Het beter wegwijs maken, ondersteunen en het wegnemen van drempels vormen dus een belangrijke uitdaging. De Energiehuizen kunnen daar voortaan een antwoord op bieden’.
Ten slotte zou het in een verdere fase een meerwaarde zijn om het Energiehuis in te kantelen in het woonloket van de lokale besturen. Zo kunnen we werk maken van een geïntegreerd energie- en woonloket.