Wij geloven zeer sterk in het potentieel van de thuis- en wijkbatterijen en willen deze technologie alle kansen geven. Met deze initiatieven wordt gevolg gegeven aan mijn conceptnota over batterijtechnologie. Dit zijn dan ook stappen in de goede richting ’, geeft Andries Gryffroy aan.
De energietransitie is volop bezig. Naast de decentrale productie en de hernieuwbare energiebronnen spelen energieopslag en batterijtechnologie een belangrijke complementaire rol. Windturbines en PV-panelen wekken alleen stroom op als er wind en zon is. Batterijen kunnen de energie van zon en wind opslaan en aanwenden als de vraag groot is. Thuis- en wijkbatterijen kunnen zo de pieken in zowel de productie als consumptie van elektriciteit afvlakken. Op die manier hebben de thuis- en wijkbatterijen een absolute meerwaarde.
De batterijtechnologie evolueert snel, de kost daalt en het rendement stijgt. Zo verwachten we dat batterijen de komende jaren interessanter zullen worden, ook voor particulieren. Om deze technologie een duwtje in de rug te geven is een eenmalige investeringsondersteuning beperkt in de tijd nuttig.
‘In mijn conceptnota lanceerde ik het idee om proeftuinen met batterijen op te zetten. Dit maakt het mogelijk om uit de praktijk inzichten te verwerven en lessen te trekken. Deze zullen in het najaar 2018 worden georganiseerd. Op die manier willen we drempels wegwerken en nagaan hoe we de thuisbatterijen het best ondersteunen’, besluit Andries Gryffroy.