In 2017 groeide het totale vermogen van kleine PV-installaties  zonnepanelen aan met 11%, maar de druk bevolkte streken blijven achterop. Om de 2020 doelstelling voor hernieuwbare energie te bereiken moest de Vlaming na het stopzetten van de dure biomassacentrales een stevig tandje bijsteken. De gemeenten die koploper waren nemen meer afstand en de verschillen worden groter.

De provincie Limburg scoort opvallend hoog. In de top 10 van de gemeenten met het hoogste vermogen per 1.000 inwoners zijn er 7 uit Limburg. De Gemeente Kinrooi behoudt de gouden medaille. Daar wordt per 1.000 inwoners een vermogen van 532 kW opgewekt.

In 2017 werd, behalve in Herstappe en Linkebeek, overal geïnvesteerd in PV-panelen. Vooral Oost- en West-Vlaanderen staan in de top 10 met de hoogste stijging kW per 1.000 inwoners. Koploper is de gemeente Horebeke met bijkomend 61kW per 1.000 inwoners.

Antwerpen staat op de voorlaatste plaats met 36 kW aan zonnepanelen per 1.000 inwoners. Enkel de faciliteitengemeente Drogenbos in de Vlaamse Rand scoort met 23 kW nog slechter. Gent (96 kW), Leuven (106 kW) en Mechelen (107 kW) doen het evenmin goed.  goed. Opvallend, niet alleen in Drogenbos, maar in zowat alle gemeenten in de Vlaamse Rand is het zoeken naar zonnepanelen.   Van de 10 gemeenten die het slechtst scoren op het vlak van zonnepanelen liggen er negen in Vlaams-Brabant.

Dat er in verstedelijkte gebieden opvallend minder zonnepanelen liggen, is niet verwonderlijk. Daar zijn immers meer appartementen en meergezinswoningen en dus minder beschikbare individuele dakoppervlakte. “Vandaar dat we werk moeten maken van alternatieve methoden, zegt Gryffroy.  ‘Mijn voorstel voor zonnedelen, waarbij burgers en ondernemingen met een ongeschikt dak investeren in PV-panelen op andermans dak, biedt daarvoor een oplossing. Nu komt het erop aan om niet langer te talmen en dit snel te realiseren.’

Ben je benieuwd hoeveel vermogen (kW) er in jouw gemeente is geïnstalleerd? Klik dan hier voor het overzicht.

 

Onderwerpen