Vandaar stelde hij aan de minister voor om Synergrid de opdracht te geven om eerst en vooral de juiste ramingen op te maken en bij de verplichte tweejaarlijkse controle van de huishoudelijke aardgasinstallaties, reeds de nodige aanpassingen te laten doen om de overschakeling van L naar H-gas te faciliteren. ‘Zo staan we niet voor verrassingen mocht Nederland de gaskraan alsnog versneld afbouwen’.
De aanhoudende aardbevingen in Groningen (Nederland) kunnen worden toegeschreven aan de ontginning van aardgas in de regio. Daardoor groeit het protest en staat de gasontginning onder druk. De Nederlandse overheid heeft daarom beslist om dit stelselmatig af te bouwen vanaf 2024.
Aangezien wij nog steeds afhankelijk zijn van de import van Nederlands laagcalorisch (L-gas) gas heeft dit een belangrijke impact. De gasinstallaties van anderhalf miljoen gezinnen (waarvan 920.000 in Vlaanderen, 500.000 in Brussel en 80.000 in Wallonië) moeten dus aangepast worden om te kunnen werken op hoogcalorisch (H-gas) ipv laagcalorisch (L-gas) gas.
De federale overheidsdienst Economie richtte een Task Force (bestaande uit Fluxys, de distributienetbeheerders, de aardgasleveranciers en de overheid) op om de verschillende pistes te bestuderen. Maar in het antwoord van de minister, waren meer de woorden “ruwweg”, “geschat”, “indicatieve tijdslijn” en “nog niet met zekerheid” te horen, dan dat er duidelijkheid en correcte ramingen werden gegeven. En dus als Nederland beslist om toch vroeger de levering naar het buitenland te stoppen, onder druk van de lokale bevolking, dan hebben we met de huidige onduidelijke planning een dik probleem.